Psoriaatikon omahoito

08.04.2021

Hei, psoriviikkoa vietetään vuosittain viikolla 14. Tänä vuonna pääteemana on vertaistuki, jonka merkitys nyt poikkeusaikoina on varmasti vielä korostunut.  Psoraisliiton tuoreen kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia jäsenistä nimeää vertaistuen yhdeksi syyksi liittyä psoriasisyhdistykseen. Vertaistuen merkitys korostuu entisestään, kun yhteiskunnallinen tilanne on epävarma ja huoli omasta ja läheisten terveydestä suuri.


Mikä Psoriasis on? Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, jonka vaikeusaste vaihtelee eri henkilöillä ja eri aikoina. Pahimmillaan psoriasis voi viedä työ- ja toimintakyvyn. Sairaus kuormittaa niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin.

Miten psoriasis ilmenee? Psoriaasi on immuunivälitteinen tulehdustauti, joka oireilee ihossa ja/tai nivelissä. Ihopsoriaasin yleisin muoto on läiskäpsoriaasi, jossa iholle ilmaantuu punoittavia ja kutisevia hilseläiskiä. Nivelpsoriaasi on nivelten etenevä sairaus, joka on ihopsoriaasia harvinaisempi. Nivelpsoriaasissa ominaista on varpaiden ja sormien kärkinivelten tulehtuminen. Tyypillinen piirre on "säteittäisyys" eli esimerkiksi samasta varpaasta tulehtuvat peräkkäiset nivelet. Lisäksi muut kudokset kuten jänteet voivat tulehtua, ja tulehtuneelle alueelle kehittyy välillä daktyliitti eli niinsanottu makkaravarvas tai -sormi.

Nivelpsoriaasi voi aiheuttaa myös ihomuutoksia kuten liikasarveistumia eli ihon paksuuntumista esimerkiksi jalkapohjissa. Jalat ovat alttiit myös hautumille, halkeamille ja haavaumille. Kynsimuutokset ovat myös yleisiä ja kynnet kasvavat helposti paksuutta, ne voivat irtoilla kärjistä, kynsilevy voi olla epätasainen ja kynsissä voi esiintyä värimuutoksia.



Miten psoriasista voi hoitaa? Omasta jalkaterveydestä huolehtiminen ja oikeanlainen omahoito ovat tehokkaita keinoja ehkäistä kivuliaita ihomuutoksia jaloissa. Päivittäinen jalkojen omahoito koostuu jalkojen päivittäisestä pesusta pH- arvoltaan neutraaleilla pesunesteillä, jalkojen huolellisesta kuivauksesta ettei esimerkiksi varpaanväleihin jää kosteutta ja rasvauksesta tarpeeksi riittoisalla voiteella. 30% rasvapitoisuus on hyvä jalkavoiteissa sillä se imeytyy jalkapohjien paksuun ihoon. Vesipohjaiset kevyemmät voiteet eivät välttämättä pääse kovin syvälle vaikuttamaan tai imeytymään. Jos varpaanvälit hautuvat helposti rikki niihin voi päivittäin käyttää lampaanvillaa tai talkkia imemään kosteutta jottei iho mene rikki varpaanväleistä.

Jos omahoito tuottaa vaikeuksia suositellaan kääntymään jalkaterveyden ammattilaisten puoleen.


Aurinkoista psoriviikkoa kaikille!


Voit tutustua lisää Psoriviikkoon verkossa: psori.fi/psoriviikko