Jalkaterapia

Mitä on jalkaterapia?

Jalkaterapeutti on korkeakoulun suorittanut jalkojenhoidon asiantuntija ja nimikesuojattu ammattihenkilö. Jalkaterapeutit löytyvät Valviran rekisteristä. Jalkaterapia koostuu toimintakyvyn arvioinnista, ihon ja kynsien hoidosta, erilaisista alaraajojen toimintoja tukevista hoitomuodoista, terveyttä edistävästä jalkaterapiasta ja apuvälineterapiasta.

Toimintakyvyn arviointiin sisältyvät pystyasennon tutkiminen, nivelten ja lihasten toimintojen tutkiminen ja arviointi, kävelynanalyysi, jalkojen perustutkimus, jalkapohjien kuormituksen tutkiminen sekä diabeettisen riskijalan tunnistus ja hoito.

Ihon ja kynsien hoidossa jalkaterapeutti hoitaa kovettumia, känsiä, syyliä, rakkoja, sieni infektioita ja haavoja. Erilaisten kynsimuutosten hoito onnistuu myös, esimerkiksi sisään kasvaneiden kynsien ja paksuuntuneiden kynsien hoito.

Alaraajojen kivun hoidossa tulevat avuksi alaraajojen toimintoja tukevat terapiamuodot ja jalkaterapeutit käyttävätkin esimerkiksi hierontaa, mobilisaatiota ja toiminnallista harjoittelua apuna.

Terveyttä edistävä jalkaterapia tarkoittaa omahoito tottumuksien kartoittamista ja omahoidon ohjausta sekä tarvittaessa apuvälineiden ja erikoisjalkineiden hankinnan ohjausta, jalkojen terveystarkastusta (diabetesta ja reumaa sairastavilla erityisen tärkeitä) sekä luennointia jalkaterveydestä ja sen tärkeydestä.

Apuvälineterapiassa voidaan miettiä erilaisia pohjallisratkaisuja tai varpaiden oikaisijoita sekä suojia.

Suosittelemme aloittamaan jalkojen hoidon 60min jalkojenhoidolla. Hoito aloitetaan jalkakylvyllä ja sisältää kovettumien/känsien poiston, kynsien ohennuksen ja lyhennyksen, rasvaushieronnan ja tarvittaessa omahoidon ohjauksen.

Tarjolla myös nopeita 30min paikallisia hoitoja känsien/kovettumien poistoon tai kynsien tai sisään kasvaneen kynnen leikkaukseen.

Jalkaterapeutti (AMK)

Sanna Viitasaari palveluksessanne

Ihmisen hyvinvointi, anatomia ja fysiologia ovat aina olleet minusta kiinnostavia alueita. Nautin jalkaterapeutin työstä ja varsinkin sen monipuolisuudesta. Pidän tutkimisesta ja kivun tai toiminnassa tapahtuvan häiriön selvittämisestä ja syyn etsimisestä. Eniten tietenkin pidän siitä, kun yhdessä asiakkaan kanssa haastattelemalla ja tutkimalla saadaan löydettyä syy vaivoihin, sekä hyvällä pitkäjänteisellä hoidolla mahdollisesti joko poistettua tai lievitettyä kipua niin, että sen kanssa pystyy toimimaan arjessa.

Tutkimusasiakkaiden välissä on mukavaa päästä hoitamaan myös ihoa ja kynsiä, koska niilläkin on iso merkitys ihmisen toimintakyvyn ylläpitämisessä ja hoidon tuloksen pääsee näkemään nopeasti.

Valmistuin jalkaterapeutiksi Metropolian Ammattikorkeakoulusta vuonna 2018. Siitä lähtien olen tehnyt jalkaterapeutin hommia kotikäynteinä ja sopivan toimitilan satuttua kohdalle tartuin tilaisuuteen toteuttaa jalkaterapiaa mahdollisimman monipuolisesti minkä valmis tila Haagan Jalkaterapiassa nyt mahdollistaa.

Sanna Viitasaari

Jalkaterapeutti (AMK)

Services also available in English!