Psoriasis

29.10.2020

Psoriaasi on krooninen immunologinen tulehdustauti, joka oireilee usein ihossa ja nivelissä. Tauti esiintyy yleensä suvuittain eikä ole tarttuva. Oireita voidaan hoitaa ja lievittää vaikkei tautia voida parantaa. Psoriaasiin liittyy kohonnut valtimotautien ja diabeteksen riski, ja sen vuoksi terveelliset elämäntavat ovat psoriaasista sairastavalle tärkeitä. Ihopsoriaasi on yleisempi kuin nivelpsoriaasi. Vaikeaa ihopsoriaasia sairastavista joka kolmannella on myös nivelpsoriaasi.

Ihopsoriaasin muotoja on monia erilaisia. Yleisin muoto on läiskä- eli plakkipsoriaasi. Se aikaansaa paksuja hilseileviä, kutisevia läiskiä esimerkiksi kyynärpäihin, polviin, ristiselkään, päänahkaan ja joskus ympäri kehoa. Kaikkiin psoriaasimuotoihin voi liittyä kynsien oireita. Esimerkiksi kynsissä voi olla pieniä kuoppia, ne voivat paksuuntua ja ne voivat ulkonäöllisesti muistuttaa kynsisientä. Kynsioireita esiintyy etenkin nivelpsoriaasista kärsivillä.


Nivelpsoriaasin oireita ovat nivelten kipu, jänteiden kiinnityspaikkojen arkuus ja ns. makkarasormet tai- varpaat. Yleisin nivelpsoriaasin muoto on epäsymmetrinen, muutaman nivelen tulehdus. Joskus taudinkuva on nivelreuman kaltainen.


Ihopsoriaasin hoidossa alaraajat ja kynnet tulisi rasvata paksulla perusvoiteella esim. 60% voiteella tai tarpeen vaatiessa omilla paikallishoitoaineilla. Rasvailun yhteydessä tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei rasvaa joudu varpaanväleihin. Jalkakyvyt, liottaminen, kuuma vesi ja raspaaminen ovat kaikki asioita, joita ei enää nykyään suositella millekään jalalle. Psoriaatikon, jolla esiintyy iho-oireita jalkojen alueella tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että jalat saisivat hyvää ja oikeaoppista hellää hoitoa. Saippuapesun sijasta ihoa voi pestä voiteilla tai käyttää ph- arvoltaan neutraaleja saippuoita.


Nivelpsoriaasin aiheuttamiin nivelmuutoksiin voidaan löytää helpotus pohjallisista tai varpaiden oikaisijoista ja suojista.Myös toiminnallinen harjoittelu ja monipuolinen lihasten vahvistus ja venyttely auttavat nivelmuutoksiin ja kipuihin.


29.10. vietetään maailman psoriasispäivää. Tänä vuonna teemana on psori ja mielen hyvinvointi. Psoriasista sairastavien riski sairastua mielenterveysongelmiin on lähes kaksi kertaa suurempi kuin terveiden samanikäisten. Silti psoriasiksesta aiheutuvista mielenterveyden haasteista ei puhuta eikä niitä oteta esille esimerkiksi lääkärin vastaanotolla.

Ihminen on kokonaisuus ja hoitamalla koko kokonaisuutta on jokaisella on mahdollisuus parempaan elämänlaatuun. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta!